Marko Polahár – PRÍBEH

Marko začal zvracať a skončil v Prešovskej nemocnici. Po týždňovej hospitalizácií bol prepustený s diagnózou – Neuróza. Tak sme ho liečili u detskej psychologičky. Po roku, keď sa Markov stav nezlepšoval nás pani doktorka poslala k neurológovi, kde jedno z vyšetrení bola aj magnetická rezonancia. Výsledky ukázali, že Marko má 5 cm nádor na mozgovom kmeni.
Vybrali sme ho zo školy a nasledoval okamžitý prevoz na detské ARO v Košiciach. Lekári nás upokojili, že nádor je nezhubný a následne sa dohodla operácia s vidinou skorého uzdravenia. Počas operácie sa Markov stav skomplikoval, museli ju prerušiť nakoľko dochádzalo k zástave srdca. Tým, že nádor sa nachádzal na mozgovom kmeni nepodarilo sa ho vyoperovať celý. Keď Marka začali po druhej operácií prebúdzať, nastalo krvácanie do mozgu, ktoré spôsobilo srdcovú arytmiu. Službu konajúca lekárka vyslovila vetu ktorú si zapamätáme do konca nášho života. „Nie je isté, či sa váš syn dožije nasledujúceho rána.“ Náš Marko to zvládol avšak následky boli také, že zakrvácanie spôsobilo nehybnosť celého tela. Ďalšia rana prišla z histologie, kde mu diagnostikovali zhubný nádor mozgu, mutovaný K27M grade IV.
Momentálne má za sebou rádioterapiu. Jeho stav sa pomaly zlepšuje, ale je potrebná rehabilitácia v súkromnom rehabilitačnom centre nakoľko je odkázaný na umelú pľúcnu ventiláciu. Z dôvodu, že Marko nedokáže dýchať sám, nie je možné ho umiestniť do žiadneho štátneho rehabilitačného centra, ktoré by preplácala zdravotná poisťovňa.

Preto sme vďační za každú pomoc.